K přípravě velouté omáčky potřebujeme mouku a máslo, tedy jíšku a vývar.
Velouté připravíme tak, že základní světlý vývar zahustíme jíškou a necháme povařit.
Přidáním různých aromatických ingrediencí do základního velouté připravíme širokou škálu jeho variací.
Výsledná hustota omáčky závisí na poměru jíšky a vývaru a liší se podle toho, jaké jídlo připravujeme a jakou hustou požadujeme.
Obecně ale platí, že jedna polévková lžíce másla a jedna polévková lžíce mouky zahustí 250 ml vývaru.
K přípravě velouté můžeme použít různé druhy světlých vývarů, jako je například kuřecí, telecí, zeleninový nebo rybí vývar.
Pro zvýraznění chuti a jemnosti můžeme do teplé omáčky vmíchat studené kousky másla, nebo můžeme přilít trochu smetany.
Chuť a konzistenci velouté omáčky můžeme také zvýraznit přidáním směsi žloutku a smetany, které se říká liasion.
Všechny suroviny k obohacení velouté omáčky vždy přidáváme těsně před servírováním, aby se nám omáčka ohříváním nerozdělila.
Při skladování v lednici přikryjeme povrch omáčky napřímo potravinářskou fólií, abychom zabránili vytváření škraloupu.
Omáčku ohříváme postupně na středním plamenu za pravidelného míchání.
Výslednou chuť velouté omáčky můžeme obměnit přidáním různých aromatických ingrediencí.
Aromatické ingredience můžeme přidat do másla buď hned na začátku, nebo po přidání vývaru do jíšky.
Výhodou přidání aromatických ingrediencí na začátku přímo do másla je, že jejich pozvolným restování se lépe uvolní jejich chuť a vůně.
Rekapitulace
Co je to velouté omáčka
K přípravě velouté omáčky potřebujeme mouku a máslo, tedy jíšku a vývar.
Velouté připravíme tak, že základní světlý vývar zahustíme jíškou a necháme povařit.
Přidáním různých aromatických ingrediencí do základního velouté připravíme širokou škálu jeho variací.
Příprava velouté omáčky
Výsledná hustota omáčky závisí na poměru jíšky a vývaru a liší se podle toho, jaké jídlo připravujeme a jakou hustou požadujeme.
Obecně ale platí, že jedna polévková lžíce másla a jedna polévková lžíce mouky zahustí 250 ml vývaru.
K přípravě velouté můžeme použít různé druhy světlých vývarů, jako je například kuřecí, telecí, zeleninový nebo rybí vývar.
Dochucování a obohacování velouté omáčky
Pro zvýraznění chuti a jemnosti můžeme do teplé omáčky vmíchat studené kousky másla, nebo můžeme přilít trochu smetany.
Chuť a konzistenci velouté omáčky můžeme také zvýraznit přidáním směsi žloutku a smetany, které se říká liasion.
Všechny suroviny k obohacení velouté omáčky vždy přidáváme těsně před servírováním, aby se nám omáčka ohříváním nerozdělila.
Skladování a ohřívání velouté omáčky
Při skladování v lednici přikryjeme povrch omáčky napřímo potravinářskou fólií, abychom zabránili vytváření škraloupu.
Omáčku ohříváme postupně na středním plamenu za pravidelného míchání.
Variace velouté omáčky
Výslednou chuť velouté omáčky můžeme obměnit přidáním různých aromatických ingrediencí.
Aromatické ingredience můžeme přidat do másla buď hned na začátku, nebo po přidání vývaru do jíšky.
Výhodou přidání aromatických ingrediencí na začátku přímo do másla je, že jejich pozvolným restování se lépe uvolní jejich chuť a vůně.
Rekapitulace
Co je to velouté omáčka
K přípravě velouté omáčky potřebujeme mouku a máslo, tedy jíšku a vývar.
Velouté připravíme tak, že základní světlý vývar zahustíme jíškou a necháme povařit.
Přidáním různých aromatických ingrediencí do základního velouté připravíme širokou škálu jeho variací.
Příprava velouté omáčky
Výsledná hustota omáčky závisí na poměru jíšky a vývaru a liší se podle toho, jaké jídlo připravujeme a jakou hustou požadujeme.
Obecně ale platí, že jedna polévková lžíce másla a jedna polévková lžíce mouky zahustí 250 ml vývaru.
K přípravě velouté můžeme použít různé druhy světlých vývarů, jako je například kuřecí, telecí, zeleninový nebo rybí vývar.
Dochucování a obohacování velouté omáčky
Pro zvýraznění chuti a jemnosti můžeme do teplé omáčky vmíchat studené kousky másla, nebo můžeme přilít trochu smetany.
Chuť a konzistenci velouté omáčky můžeme také zvýraznit přidáním směsi žloutku a smetany, které se říká liasion.
Všechny suroviny k obohacení velouté omáčky vždy přidáváme těsně před servírováním, aby se nám omáčka ohříváním nerozdělila.
Skladování a ohřívání velouté omáčky
Při skladování v lednici přikryjeme povrch omáčky napřímo potravinářskou fólií, abychom zabránili vytváření škraloupu.
Omáčku ohříváme postupně na středním plamenu za pravidelného míchání.
Variace velouté omáčky
Výslednou chuť velouté omáčky můžeme obměnit přidáním různých aromatických ingrediencí.
Aromatické ingredience můžeme přidat do másla buď hned na začátku, nebo po přidání vývaru do jíšky.
Výhodou přidání aromatických ingrediencí na začátku přímo do másla je, že jejich pozvolným restování se lépe uvolní jejich chuť a vůně.
Opravdu přejít ke kvízu?
Opravdu chcete přistoupit ke kvízu? Před absolvováním kvízu doporučujeme projít všechny části kurzu pro
lepší pochopení problematiky. Po potvrzení přechodu na kvíz se automaticky začne odpočítávat čas.
Videokurzy jsou součástí prémiového předplatného.
Vyzkoušejte si plnohodnotné Kulinářské umění na 14 dní zdarma a otevřete si přístup k:
Opravdu chcete přistoupit ke kvízu? Před absolvováním kvízu doporučujeme projít všechny části kurzu pro
lepší pochopení problematiky. Po potvrzení přechodu na kvíz se automaticky začne odpočítávat čas.
Pro odemčení kurzu nemáte dostatek kreditů
Kredity je možné dokoupit kliknutím na tlačítko dokoupit
Cookies používáme, abychom zajistili správné fungování a bezpečnost našich stránek, tím pádem co nejlepší zkušenost při návštěvě.
Svá nastavení Cookies můžete později kdykoliv změnit. Další informace o Cookies.