Frittata (fritáta) je italská vaječná omeleta připomínající slaný koláč, do které můžeme přidat nejrůznější ingredience.
Tortilla (tortýja) je tradiční španělská omeleta, která tradičně obsahuje jen vejce, brambory a cibuli.
Frittate se připravuje v pánvičce a je dokončená v troubě a tortilla se tradičně připravuje v pánvičce, ve které se otočí a dokončí.
Pánev na frittatu a tortillu by měla by mít nepřilnavý povrch, aby se omeleta nepřichytla a měla by být vhodná pro dopékání v troubě.
Poměr velikosti pánve a počtu zvolených vajec má vliv na výslednou výšku omelety.
Když do omelety přidáváme suroviny s vysokým obsahem tekutiny jako například žampiony, papriky, rajčata nebo cuketu, měli bychom je nejdříve orestovat na pánvi, aby pustily svoji přirozenou vlhkost.
Syrové ingredience jako jsou cibule, brambory, pórek nebo slanina bychom měli nejdříve uvařit nebo orestovat na pánvi, aby měli dostatek času se tepelně upravit.
Při přidávání surovin do omelety obecně platí, že na 6 vajíček je vhodné použít čtvrtlitrovou misku ingrediencí.
Vajíčka při přípravě omelety důkladně promícháme, aby se spojily jejich žloutky a bílky.
Sporák nastavíme na nízkou až střední intenzitu, aby se vajíčka při míchání srážela rovnoměrně, zůstala krémová a netvořily se hrudky.
Na závěr frtittatu dokončíme v troubě předehřáté na 140 – 160°C.
Tortillu tradičně nedokončujeme v troubě, ale otočíme ji na pánvi a necháme opéct také z druhé strany.
Rekapitulace
Co je frittata a tortilla
Frittata (fritáta) je italská vaječná omeleta připomínající slaný koláč, do které můžeme přidat nejrůznější ingredience.
Tortilla (tortýja) je tradiční španělská omeleta, která tradičně obsahuje jen vejce, brambory a cibuli.
Frittate se připravuje v pánvičce a je dokončená v troubě a tortilla se tradičně připravuje v pánvičce, ve které se otočí a dokončí.
Výběr vhodné pánvičky
Pánev na frittatu a tortillu by měla by mít nepřilnavý povrch, aby se omeleta nepřichytla a měla by být vhodná pro dopékání v troubě.
Poměr velikosti pánve a počtu zvolených vajec má vliv na výslednou výšku omelety.
Příprava surovin pro frittatu a tortillu
Když do omelety přidáváme suroviny s vysokým obsahem tekutiny jako například žampiony, papriky, rajčata nebo cuketu, měli bychom je nejdříve orestovat na pánvi, aby pustily svoji přirozenou vlhkost.
Syrové ingredience jako jsou cibule, brambory, pórek nebo slanina bychom měli nejdříve uvařit nebo orestovat na pánvi, aby měli dostatek času se tepelně upravit.
Při přidávání surovin do omelety obecně platí, že na 6 vajíček je vhodné použít čtvrtlitrovou misku ingrediencí.
Příprava frittaty a tortilly
Vajíčka při přípravě omelety důkladně promícháme, aby se spojily jejich žloutky a bílky.
Sporák nastavíme na nízkou až střední intenzitu, aby se vajíčka při míchání srážela rovnoměrně, zůstala krémová a netvořily se hrudky.
Na závěr frtittatu dokončíme v troubě předehřáté na 140 – 160°C.
Tortillu tradičně nedokončujeme v troubě, ale otočíme ji na pánvi a necháme opéct také z druhé strany.
Rekapitulace
Co je frittata a tortilla
Frittata (fritáta) je italská vaječná omeleta připomínající slaný koláč, do které můžeme přidat nejrůznější ingredience.
Tortilla (tortýja) je tradiční španělská omeleta, která tradičně obsahuje jen vejce, brambory a cibuli.
Frittate se připravuje v pánvičce a je dokončená v troubě a tortilla se tradičně připravuje v pánvičce, ve které se otočí a dokončí.
Výběr vhodné pánvičky
Pánev na frittatu a tortillu by měla by mít nepřilnavý povrch, aby se omeleta nepřichytla a měla by být vhodná pro dopékání v troubě.
Poměr velikosti pánve a počtu zvolených vajec má vliv na výslednou výšku omelety.
Příprava surovin pro frittatu a tortillu
Když do omelety přidáváme suroviny s vysokým obsahem tekutiny jako například žampiony, papriky, rajčata nebo cuketu, měli bychom je nejdříve orestovat na pánvi, aby pustily svoji přirozenou vlhkost.
Syrové ingredience jako jsou cibule, brambory, pórek nebo slanina bychom měli nejdříve uvařit nebo orestovat na pánvi, aby měli dostatek času se tepelně upravit.
Při přidávání surovin do omelety obecně platí, že na 6 vajíček je vhodné použít čtvrtlitrovou misku ingrediencí.
Příprava frittaty a tortilly
Vajíčka při přípravě omelety důkladně promícháme, aby se spojily jejich žloutky a bílky.
Sporák nastavíme na nízkou až střední intenzitu, aby se vajíčka při míchání srážela rovnoměrně, zůstala krémová a netvořily se hrudky.
Na závěr frtittatu dokončíme v troubě předehřáté na 140 – 160°C.
Tortillu tradičně nedokončujeme v troubě, ale otočíme ji na pánvi a necháme opéct také z druhé strany.
Opravdu přejít ke kvízu?
Opravdu chcete přistoupit ke kvízu? Před absolvováním kvízu doporučujeme projít všechny části kurzu pro
lepší pochopení problematiky. Po potvrzení přechodu na kvíz se automaticky začne odpočítávat čas.
Videokurzy jsou součástí prémiového předplatného.
Vyzkoušejte si plnohodnotné Kulinářské umění na 14 dní zdarma a otevřete si přístup k:
Opravdu chcete přistoupit ke kvízu? Před absolvováním kvízu doporučujeme projít všechny části kurzu pro
lepší pochopení problematiky. Po potvrzení přechodu na kvíz se automaticky začne odpočítávat čas.
Pro odemčení kurzu nemáte dostatek kreditů
Kredity je možné dokoupit kliknutím na tlačítko dokoupit
Cookies používáme, abychom zajistili správné fungování a bezpečnost našich stránek, tím pádem co nejlepší zkušenost při návštěvě.
Svá nastavení Cookies můžete později kdykoliv změnit. Další informace o Cookies.